
Woda jest cennym towarem, niezbędnym dla Twoich warzyw, ale podawanie jej w nadmiarze może sprawić, że staną się one niesmaczne! Dowiedz się, jak zarządzać podlewaniem w zależności od pory roku, regionu i rzeczywistych potrzeb roślin.
Eko hodowla. Wymagania wodne warzyw.
Nie wszystkie warzywa mają takie samo zapotrzebowanie na wodę. Nasiona i warzywa owocowe oraz zielenina liściasta są bardziej wymagające niż niektóre warzywa korzeniowe, z wyjątkiem rzepy i rzodkiewki, które stają się puste i kłujące, jeśli nie są wystarczająco podlewane. Dlatego należy dostosować nakłady do uprawianego gatunku, ale także do fazy jego rozwoju.
„Wielbłądami” są warzywa, które, z wyjątkiem wyjątkowej suszy, mogą obyć się bez podlewania po zasianiu lub zasadzeniu, co nie wpływa na nic poza ich wielkością.
Trzeźwe warzywa to takie, które są zadowolone z regularnej, ale niewielkiej ilości wody, a nawet mogą tolerować kilka okresów stresu wodnego bez zmniejszenia plonów lub zmiany smaku.
Te wymagające nie są koniecznie wymagające pod względem ilości dostarczanej wody, ale pod względem ogólnego stanu gleby, która musi być utrzymywana w świeżości bez nadmiaru, aby ograniczyć przedwczesne osadzanie się nasion, zwłóknienie.
Odpowiednia ilość wody.
Podlewanie jest konieczne po posadzeniu roślin, a jego ilość zwiększa się stopniowo w miarę rozwoju roślin. Nie należy forsować dawki: ze względów ekonomicznych, ale także w celu uzyskania warzyw o silniejszym smaku. W upalne dni należy podlewać wieczorem, aby ograniczyć parowanie; od września, gdy noce są chłodne, należy podlewać rano. Aby ograniczyć podlewanie, należy przykryć glebę mulczem.
Najnowsze komentarze