Naturalny i skuteczny sposób na pozbycie się moli spożywczych z kuchni

Owady w kuchni zdecydowanie nie są pożądanym widokiem. Zwłaszcza, kiedy są to mole spożywcze, składające jajeczka z larwami we wszelkich produktach zbożowych i sypkich. Nic tak nie psuje humoru jak otworzenie paczki ryżu i zauważenie centymetrowych, szarych larw lub kilku brązowych owadów, przypominających ćmy.
Moli spożywczych bowiem trudno się pozbyć. Larwy mogą wgryźć się w większość opakowań papierowych i foliowych. Mogą także zagnieździć się w najmniej dostępnych miejscach, jak kąty szafek.
Przy czym trzeba też uważać na środki, jakie będziemy stosować. Bądź co bądź – jesteśmy nadal w kuchni, nie na poligonie. Wiele z środków owadobójczych, może zostać na jedzeniu i zaszkodzić nam lub naszym bliskim.
Co więc robić? Jak pozbyć się mola spożywczego bez szkody dla nas?

Porządna inspekcja

Na początek trzeba dokonać przeglądu szafek kuchennych. Musimy określić gdzie mole się zagnieździły, jakie produkty już zainfekowały i co jest do wyrzucenia. Wszystkie produkty z którymi mole miały kontakt i te z którymi mogły mieć styczność powinny zostać jak najszybciej wyrzucone. Najlepiej do szczelnego worka, który jak najszybciej opuści nasz dom.
Dzięki temu ograniczymy liczbę larw i dorosłych osobników, jakie mogą się pojawić. Nie rozwiąże to jednak problemu.
Warto także po zmierzchu przy delikatnym świetle posiedzieć w kuchni i poobserwować, czy mole nie wyjdą. Dorosłe osobniki są aktywne po zmierzchu i wylatują z kryjówek w celu rozmnażania się w locie.
Taka obserwacja w kuchni pozwoli zobaczyć, gdzie jeszcze mogły się ukryć mole.

Mycie

Jeśli namierzysz już miejsca, gdzie mogą być mole, czas na mycie. Ciepłą wodą z mydłem umyj wszystkie szafki – zwłaszcza po kątach i z tyłu. Potem możesz dla pewności dokładnie umyć podłogę.
Jednak najważniejszy krok dopiero przed Tobą. Po umyciu wszystkiego najlepiej jest przetrzeć szafki roztworem wody z octem w proporcji 1 do 1. Mole nie znoszą octu. Jest to naturalny środek, który je odstrasza, podobnie z resztą jak olejek goździkowy.
Po przetarciu tak wszystkich szafek, najlepiej zakupić szklane pojemniki na żywność sypką i przesypać do niej wszystkie produkty jak kasze, ryże, mąki, czy płatki śniadaniowe.
Szklane słoje zapobiegają ponownemu namnożeniu się moli.

 

Author: trendy17.pl